AlpskiTeden 2012 Valposchiavo: Dobrodošli

Prvič v zgodovini Alpske konvencije bo Konferenca držav članic sočasno z Alpskim tednom. S tem, da bosta obe prireditvi v letu 2012 sočasno v Poschiavu, pošilja švicarsko predsedstvo signal, da bi se morale države in organizacije, ki se ukvarjajo z alpskim prostorom, povezati. Alpski teden organizirajo številne opazovalke Alpske konvencije.

 

Prepričani smo, da se bo v Poschiavu razvil nov duh vsealpskega in čezmejnega sodelovanja. Da bomo lahko uspešni, se mora sodelovanje osredotočiti na specifične cilje, predvsem na gospodarsko, socialno in ekološko obnovo alpskega prostora z jasnim poudarkom na trajnostnem razvoju. Tema alpskega tedna - »Obnovljive Alpe« - vabi k odkrivanju bogastva možnosti za obnovljivost Alp. V Poschiavu bomo to delali skupaj s tamkajšnjimi prebivalci in strokovnjaki iz vlade, uprave, znanosti in  civilne družbe.

 

Razlog za izvedbo Alpskega tedna v letu 2012 v Poschiavu je, da je dolina Valposchiavo odličen primer, kako regija išče nove možnosti razvoja. Pa ne le zaradi inovativnih načrtov in projektov, temveč tudi zaradi sodelovanja s sosednjimi regijami v Italiji.

Prepričajte se sami! Veselimo se vašega obiska na Alpskem tednu 2012 v Poschiavu, kjer boste našli novo energijo in spodbude za prihodnje dejavnosti v Alpah in za Alpe.

AW

 

 

Valposchiavo – Nepričakovano!

» V dolini Valposchiavo naletiš na to, ne samo v naravi, temveč tudi v vaseh, predvsem v Poschiavu, osrednjem kraju, katerega posebnosti nikakor ni mogoče pripraviti. Na poševni stolp v  Pizi  se takoj navadiš, to je spomenik, na to si pripravljen. Izkušnja nepričakovanega, nenavadnega, enkratnega, da celo ekscentričnega, predvsem, če to oživljajo ljudje in to življenje poduhovlja, to nikoli ne postane rutina. Vsak nov pogled podoživlja prvo doživetje.

Mogoče je to teza, ki jo je moč spodbiti, vendar gre tukaj za izkušnjo«.

Wolfgang Hildesheimer, 1961