O najpomembnejših izzivih v Alpah na AlpskemTednu 2020

Ekološki prehod je v Alpah že v teku, mi pa smo v njegovem središču. Da bi osvetlili različne vidike prehoda v Alpah, je na to temo med 5. in 7. septembrom v Brigu – Glisu (CH) potekala 7. izvedba AlpskegaTedna. 12 delavnic, 4 ekskurzije, 3 nagovori, 2 plenarni zasedanji ter predstavitev številnih projektov, ki jih vodijo mladi v sklopu mladinskega sveta CIPRE (CYC), so tri dni zaposlovali 110 udeležencev in udeleženk in spodbujali razmislek o načinih življenja, ki spodbujajo ekološko, družbeno in egospodarski vzdržen trajnostni razvoj.

Alpski deležniki in mladi z območja celotnih Alp in tudi širše so se zbrali ter razpravljali o energetskem, gospodarskem in kmetijsko-prehranskem prehodu ter o prehodu v sektorjih, kot sta turizem in mobilnost, ki imata izjemen učinek na družbeno življenje ter demografsko struktiro alpskih skupnosti.

Za nekatere udeležence se je AlpskiTeden začel v ponedeljek, 5. septembra, s celodnevno ekskurzijo na prelaz Simplon, za preostale pa z večernim aperitivom, ki ga je na idiličnem gradu Stockalper gostila občina Brig – Glis. Temu je sledila večerna slovesnost, posvečena 20. obletnici Vie Alpina.

Po intenzivnem programu je vrhunec drugega dne predstavljala večerna okrogla miza o fotovoltaiki v krajini, ki je na AlpskiTeden privabila tudi številne poslušalce z občine Brig – Glis. V razpravi je bilo na konkretnem lokalnem primeru predstavljeno, kako težko je uravnotežiti potrebo po proizvodnji obnovljive energije ter varstvu narave in krajine.

AlpskiTeden se je zaključil v sredo s serijo vzporednih delavnic, plenarnim zaključkom in ekskurzijami na ledenik Aletsch, o vinogradništvu in biotski pestrosti ter o tradicionalnih kmetijskih krajinah kantona Wallis.

Posamezniki iz celotnih Alp so se izkazali izmemen angažma za obravnavane tematike in s tem izpolnili poziv Alenke Smerkolj, generalne sekretarke Alpske konvencije: »Učite se, razpravljajte in se zabavajte!«

AlpskiTeden 2022

  • Cipra Logo blau
  • Interreg Alpine Space blau
  • Club Arc Alpin Logo Blau
  • Alpenkonvention Logo blau
  • Allianz in den Alpen_LogosBlau_01
  • ISCAR Logo blau
  • Logo SAC AlpWeek
  • Logo SCNAT AlpWeek